Mardi Gras in New Orleans


Ik ben inmiddels al een paar keren in New Orleans geweest, en dan natuurlijk met name in the French Quarter, want daar draait het toch voornamelijk om. De mystieke voodoo sfeer die je altijd in films en series terugziet, is hier zeker aanwezig, en dan met name ’s avonds, wanneer de straatlantaarns aangaan.

Februari staat hier in het teken van Mardi Gras, wat wij in Nederland kennen als Carnaval. De ene na de andere parade kun je bekijken in de diverse wijken van New Orleans en nabijgelegen plaatsjes. Wij hebben een van de parades gezien die langs the French Quarter voerde. Het is een urenlange stoet van praalwagens, voortgetrokken door trucks en tractoren, waarop mensen in de meest prachtige of kolderieke kledij kleine goodies het publiek ingooien. Bezoekers kunnen aan het eind van de middag weer naar huis met tassen vol plastic kettingen in alle kleuren van de regenboog, bekers, knuffels, en andere gadgets.

Verder is de Mardi Gras parade altijd de gelegenheid voor de lokale high school marching bands om hun talenten tentoon te spreiden. Onder begeleiding van het hele orkest, laten bovendien de cheerleaders hun kunsten zien. En hier zie je duidelijk waar de welvaartverschillen zitten. De leerlingen van de ‘rijkere scholen’, hebben toch wat meer gelikte kleding aan.

Wanneer je uiteindelijk na urenlang te hebben genoten van de muziek en de gekkigheid die zo’n parade met zich meebrengt teruggaat naar de French Quarter, kies dan een van de vele tentjes met live muziek aan Bourbon Street om weer bij te komen en af te koelen. Want toen wij er waren in februari, was het 27 graden. Geen geringe opgave om dan kilometers lang door de straten van New Orleans te lopen, laat staan wanneer je dit doet als lid van de marching band!

Tip: voor de complete ‘French Quarter ervaring’ boek je een hotelletje in deze wijk. Vaak kun je je auto parkeren bij het hotel zelf. Zeer de moeite waard, omdat deze panden stuk voor stuk ruim honderd jaar oud zijn, en dus veel oude elementen bewaard zijn gebleven ondanks de modernisering.