Potala Paleis, Tibet


Een van de meest bijzondere reizen die ik heb gemaakt, was naar Tibet en Nepal. De verschillen tussen deze twee landen zijn aan een kant heel groot. Aan de andere kant lijken ze ook wel weer erg op elkaar.

Een gedenkwaardige dag was toen we het Potala Paleis bezochten. Dit paleis werd door de dalai lama’s gebruikt in de winter. Vanaf het moment dat de huidige dalai lama moest vluchten naar India, is het niet meer in gebruik geweest.

Het Potala Paleis ligt op een paar kilometer van de Tibetaanse hoofdstad Lhasa af. Het witte paleis werd in 1648 gebouwd. Kater kwam het rode paleis erbij.

De toegang tot het Potala Paleis is te bereiken via een trap met een kleine 350 treden. Met de ijle lucht daar was dit een flinke opgave, vooral voor de oudere leden van ons reisgezelschap. We kwamen kuchend en hijgend boven aan, en moesten echt eerst even bijkomen voor we ons in de pracht en praal van het paleis begaven.

In het paleis kijk je je ogen uit. Een enorme hoeveelheid aan goud en rijke stoffen als zijde. We hebben bij ons bezoek maar een klein deel gezien van dit immense paleis, en dit waren al zeventien kamers. Ga je naar Tibet, en krijg je de kans, laat dan een bezoek aan dit prachtige paleis niet aan je voorbij gaan!