Reistips voor Bali: Wat je moet weten voordat je Bali bezoekt


Inleiding

Je hebt eindelijk besloten om je reis naar Bali te boeken?! Goede beslissing! Want naast de prachtige natuur en de beste surfspots voor elk niveau, zijn er nog veel meer redenen om Bali te bezoeken. Laten we enthousiast worden! Nu is het tijd om je reis te plannen en voor te bereiden. Om onaangename verrassingen te vermijden die je aan het einde te wachten staan, moet je een paar dingen weten voordat je je reis boekt en ze in gedachten houden voordat je Bali bezoekt.

1. Regenseizoen vs. Droge seizoen: Wanneer is de beste tijd om Bali te bezoeken?

De temperaturen op Bali zijn eigenlijk het hele jaar door aangenaam. Er zijn echter 2 seizoenen: het regenseizoen en het droge seizoen. Laag- en hoogseizoen. Terwijl de maanden november tot maart worden beschouwd als het regenseizoen, begint het droge seizoen in april en eindigt rond oktober. Hoewel het tijdens het regenseizoen vaker regent, is het zeker geen dealbreaker. De gemiddelde temperatuur fluctueert niet veel gedurende het hele jaar en de oostkust biedt nog steeds veel surfspots die vooral goed werken tijdens het laagseizoen. Bij Kima hebben we zelfs twee boten aan de oostkust van Bali die je naar de buitenste riffen brengen, dus het surfen is gegarandeerd altijd mogelijk. Als je van plan bent om tussen november en maart naar Bali te reizen, zorg er dan gewoon voor dat je iets flexibeler bent en je plannen aanpast aan het weer. Bezoek een van de talloze tempels van het eiland of ontspan in een spa op een regenachtige dag. Maak een wandeling naar Mount Batur, ga surfen of naar het strand op een zonnige dag. Een groot voordeel van het regenseizoen is dat er minder toeristen op het eiland zijn en dat hotelkamers goedkoper zijn.

Tip: Boek vooraf tijdens het droge seizoen! Vooral tussen juni en september kan het moeilijk zijn om accommodatie te vinden vanwege het hoogseizoen. Hotelkamerprijzen pieken en de beste plaatsen zijn volgeboekt. Boek op zijn minst de eerste nachten van tevoren en beland niet in een te duur hotel.

2. Paspoort & Visum

Je vluchten zijn geboekt en je weet waar je zult verblijven? Geweldig! Laten we verder gaan naar een van de belangrijkste dingen voor elke reis: het visum. Om Bali binnen te komen heb je natuurlijk een visum nodig. Voor toeristische doeleinden is het vrij eenvoudig om een visum te krijgen. Voor IDR 500.000 per persoon, wat ongeveer 32 euro is, biedt Bali het Visa on Arrival (VOA) aan. Je kunt eenvoudig aanvragen en betalen op de luchthaven met contant geld (IDR, euro of USD) of creditcard bij binnenkomst. Het enige wat je nodig hebt is een internationaal paspoort, geldig voor minimaal nog 6 maanden – dat is het!

Tip: Om te voorkomen dat je 1-2 uur in de rij staat bij de immigratiebalies op de luchthaven, kun je ook vooraf een eVOA B213 aanvragen en dan kun je door een speciale immigratielijn gaan.

Met het VOA mag je 30 dagen blijven. Als je langer wilt blijven, kun je het visum eenmaal verlengen voor nog eens 30 dagen. Lokale visumagenten kunnen je helpen bij de verlengingen, aangezien je naar het immigratiekantoor in Jimbaran moet gaan voor vingerafdrukken op een specifiek tijdstip.

Let op: Visumregels kunnen altijd veranderen. Controleer altijd de website van het buitenlandse kantoor van je land om de regels te dubbelchecken die van toepassing zijn op jouw land.

Tijdens je verblijf in een van onze Kima surfcamps kun je altijd ons Front Office-team vragen om je te helpen met alle visumgerelateerde vragen of om je visum te verlengen.

3. Blijf gezond: Vaccinaties die je nodig hebt voor Bali

Op dit moment zijn er geen verplichte vaccinaties vereist om Bali binnen te komen. Zelfs een bewijs van Covid-19-vaccinatie is niet langer nodig. Er zijn echter wel enkele routinematige vaccinaties die je mogelijk wordt geadviseerd om te krijgen. Bezoek je dokter minimaal 6-8 weken voordat je naar Bali reist, zodat hij of zij je vaccinatiecertificaat kan controleren en advies kan geven over de noodzakelijke vaccinaties. De belangrijkste routinematige vaccinaties die je mogelijk moet vernieuwen zijn:

In 2008 en 2010 waren er uitbraken van rabiës in Bali, voornamelijk als gevolg van beten van honden. Aangezien het aantal zwerfhonden op Bali extreem hoog is, raden de meeste artsen ook aan om de rabiësvaccinatie te ontvangen. Andere aanvullende vaccinaties die meestal worden aanbevolen zijn:

  • Hepatitis A + Hepatitis B
  • Gele koorts
  • Tyfus
  • Japanse encefalitis

Vergeet niet om een reisverzekering af te sluiten! Op het eerste gezicht lijkt het misschien een onnodige kost, maar het stelt je in staat om zorgeloos te reizen en kan je in het ergste geval veel extra kosten besparen.

4. Kraanwater en de beruchte Bali Buik

In vergelijking met veel andere Zuidoost-Aziatische landen is Indonesië vrij ontwikkeld en met de groeiende populariteit van Bali als toeristische bestemming is er de afgelopen jaren veel gebeurd. Het is echter nog steeds ver verwijderd van westerse normen, wat ook geldt voor de waterkwaliteit. Normaal gesproken kun je je tanden poetsen met kraanwater zonder enige twijfel, maar vermijd altijd om het te drinken of voedsel te consumeren dat is afgespoeld in kraanwater. In tegenstelling tot wat velen beweren, hoef je meestal geen zorgen te maken als je drankjes met ijs hebt. De meeste plaatsen hebben ijsblokjes die worden bezorgd en het is veilig om een drankje met ijs te hebben. Het consumeren van kraanwater kan een van de redenen zijn om ziek te worden van de zogenaamde “Bali Buik”, een reizigersdiarree die veel mensen treft. De Bali Buik heeft je te pakken? Oh, Sh**! En nu?! In ons blogbericht over hoe je van een Bali Buik af kunt komen, vertellen we je hoe je de Bali Buik kunt voorkomen voordat je op reis gaat en wat je moet doen als de Bali Buik je treft.

5. “JAAAH!! VERVOER!!”: HOE JE JE VERPLAATST OP BALI

Bali heeft momenteel geen openbaar massatransport. De meeste mensen nemen een motorfiets om het eiland rond te reizen. Het is de goedkoopste en meestal ook de snelste manier om het eiland rond te komen. Als je geïnteresseerd bent in het huren van een scooter, neem dan gewoon contact op met ons Kima Front Office-team en zij helpen je graag verder. Om een scooter te huren en te rijden in Bali heb je een internationaal rijbewijs nodig. Zorg ervoor dat je het 1-2 maanden voor vertrek aanvraagt of verlengt. Maar let op: rijden in Bali kan gek zijn en kan niet worden vergeleken met rijden in Europa. Wees altijd voorzichtig, draag een helm en drink absoluut terwijl je rijdt!

Aangezien de regels voor het huren van een scooter altijd kunnen veranderen, raden we je aan de huidige vereisten van tevoren te controleren.

Als je je niet op je gemak voelt om zelf een scooter te rijden, bieden we je gratis fietsen aan in onze surfcamps. Vraag gewoon ons team bij de receptie. Een andere optie is Grab of Gojek. Dit zijn de namen van twee apps waarmee je een rit op een scooter kunt boeken of in een auto kunt rijden. Grab- of Gojek-chauffeurs zijn bijna overal op het eiland beschikbaar en brengen je waar je maar wilt. Download gewoon de apps op je smartphone zodat je op elk moment een chauffeur kunt bestellen. Je ziet ze ook langs de wegen staan en wachten, roepend “Jaaah!! Vervoer!!” of “Scooter?! Scooter?!”, maar meestal vragen ze meer geld.

6. Verken het eiland!

Breng niet je hele vakantie op één plek door. Bali heeft te veel prachtige plaatsen om te zien. Je zou bijvoorbeeld 4 weken op Bali kunnen doorbrengen zoals dit:

Dag 1-5: Seminyak of Canggu

Vanaf de luchthaven bereik je beide onze camps in Seminyak en Canggu na een redelijk korte rit van 50-90 minuten. Dus na een meestal lange reis naar Bali hoef je niet uren in de auto te zitten om bij je hotel aan te komen. Gebruik de eerste dagen van je vakantie op Bali om te wennen aan het klimaat en te leren surfen zonder je zorgen te maken – het Kima-pakket zorgt ervoor! In Seminyak en Canggu vind je de meeste toeristen en beide bieden goede plaatsen om andere reizigers te leren kennen waarmee je je verdere Bali-avontuur kunt beginnen.

Dag 6-10: Ubud

Aangekomen in Bali en klaar voor wat cultuur, natuur en de beste jungle vibes in Bali? Na ongeveer 1,5 uur rijden vanaf Seminyak of Canggu, bereik je Ubud, dat niet mag ontbreken tijdens een bezoek aan het eiland van de Goden. Verken het apenbos, prachtige rijstterrassen en de yogaspirit van Bali.

Dag 11-13: Munduk

Maak je klaar voor de beste watervallen van Bali. Munduk ligt in Noord-Bali en is een prachtig gebied met minder toeristen. Van Ubud naar Munduk is het ongeveer 2,5 uur rijden met de scooter. Must-sees in en rond Munduk:

Leke Leke Waterval

Nung Nung Waterval

Handara Gate

Pura Ulun Danu Bratan

Dag 14-18: Nusa Penida en Nusa Lembongan

Nadat je het noordelijke deel van Bali hebt verkend, is het tijd om het eiland te verlaten: de Nusa-eilanden roepen! Neem de speedboot vanuit de haven in Sanur aan de oostkust van Bali.

Dag 19-23: De Gili-eilanden

Vanuit de Nusa-eilanden kun je rechtstreeks de veerboot nemen naar het Gili-eiland: de ultieme tropische eilanduitje. Witte zandstranden en kristalhelder water zover het oog reikt. De drie meest bekende eilanden zijn:

Gili Trawangan: Het feesteiland onder de Gilis met veel jonge mensen

Gili Meno: Honeymoon vibes, het kleinste en meest rustige eiland

Gili Air: Ontspannen vibes met veel cafés

Over het algemeen zijn alle eilanden veel relaxter dan Bali met minder toeristen en helemaal geen verkeer. De enige manier om rond te reizen op de Gilis is per fiets of te voet.

Dag 24-27: Uluwatu

Geniet van je laatste dagen terug in Bali op het Bukit-schiereiland in Uluwatu. Het zuiden van Bali biedt de beste stranden om te ontspannen, maar ook voor gemiddelde surfers. Verken vele leuke cafés, restaurants en strandbars hier en maak je langzaam klaar om afscheid te nemen van een onvergetelijke maand op Bali.

Natuurlijk kan niet iedereen zich de luxe veroorloven om 4 weken op Bali door te brengen, dus als je minder tijd beschikbaar hebt en daarom liever op één plek blijft, raden we aan om een paar dagtochten te boeken om toch zoveel mogelijk van het eiland te zien. Reizen naar Bali doe je met Smaragd Reizen.

Bron:  https://www.smaragd-reizen.nl/