Reizen naar/in Tibet


Ga je een reis maken naar een land als Tibet, realiseer je dan een ding: je bevindt je op het dak van de wereld, dus het weer is een stuk extremer dan in ons laag gelegen landje.

Vooral qua kleding en schoeisel kun je maar beter goed voorbereid zijn.

In Tibet zijn vele stukken nog ongerept, en in de kleinere plaatsen kent men vaak nog geen geasfalteerde wegen. Zorg ervoor dat je een paar goede wandelschoenen koopt, met goede versteviging rond je enkels. Een dame in ons reisgezelschap had als voorbereiding een paar sneakers gekocht. Naast het feit dat ze deze na twee weken kon weggooien, had ze erg veel last van pijnlijke voeten, en was ze bovendien meermaals door haar enkels gegaan. Op zo’n moment ben je blij dat je wat extra hebt betaald voor een paar goede schoenen met stevige zolen. Na twee weken Tibet voelden mijn voeten zich nog zo fris als een hoentje.

Verder kun je het beste wollen sokken dragen, en geen synthetische. In verband met de weersinvloeden dragen wollen sokken het fijnst. Want wol isoleert je voeten beter wanneer het koud is (en in Tibet kan het erg koud zijn), en wanneer het warm is neemt het beter vocht op, wat prettiger aanvoelt, maar wat ook schimmelvorming tegengaat (ieuwwww).

Omdat het weer in Tibet van het ene op het andere moment kan overslaan, is het wijs om kleding in laagjes over elkaar heen aan te trekken.Wanneer het warmer wordt, kun je wat uittrekken en vice versa.

Neem bovendien ALTIJD een regenjas of -poncho mee, want wanneer het eenmaal regent, dan is het heftig!