Zo plan je jouw ideale stedentrip naar Porto


Even een (lang) weekend weg, wie denkt er niet zo nu en dan over na (of zoals ik, iedere week)? We kennen in eigen land natuurlijk onze Waddeneilanden of een stedentrip naar Maastricht of Groningen en buiten Nederland gaan we massaal naar Parijs, Rome of Barcelona. Maar door de toename van goedkope vluchten vanaf bijvoorbeeld vliegveld Eindhoven, wordt het steeds makkelijker en goedkoper om ook eens andere steden te bezoeken. Bovendien zie je een bestemming als Porto of Lissabon ook steeds vaker voorbij komen op blogs voor goede reisaanbiedingen, zoals holidayguru.nl en allinclusivekoning.nl.

 

Portugal is een prachtig land met een heerlijk klimaat, goed eten, goedkoop en heel vriendelijke mensen. Veel mensen zullen Portugal kennen van zonvakanties naar de Algarve, maar mijn advies is om het vooral ook eens noordelijker te bezoeken. Ga dit voor- of najaar dus eens naar het heerlijke, nog niet zo toeristische, Porto!

 

Genoeg te zien

In Porto valt genoeg te zien. Zo zijn er tientallen prachtige kerken en kathedralen en architectonische hoogstandjes zoals de Ponte Dom Luis I. Daarnaast staat de stad vol met kleurrijke huizen, rijkversierd met de blauwe tegeltjes, de azulejos. Ook het station Sao Bento is een kunstwerkje op zich. Oja en als je van mooie boekenwinkels houdt, loop dan vooral even binnen bij Lello!

 

Vervoer
Je kunt je op vele manieren door Porto manoeuvreren. Zo kun je urenlang rondstruinen langs de rivier, door de parken en door de mooie straatjes. Naast de reguliere taxi’s, trams, bussen en treinen heb je daarnaast ook nog een kabelbaantje, tuktuk’s en de leuke trammetjes die her en der door de stad rijden. Er gaat ook een historische tram richting de zee. Heel leuk als uitstapje! Zelf met de auto naar Porto is een wat grotere uitdaging. Dit is ruim 2.000 kilometer rijden!

 

Lekker eten
In Porto kun je ook heerlijk eten. Van Portugese tapas (wij aten bij Jimão) tot eh ja wat eigenlijk niet? In de wijk Ribeira vind je veel leuke eettentjes. Maar let op dat je niet te dicht bij het water komt, daar zitten ook wat dure toeristische restaurants die wat minder goed zijn. We hadden ook goede verhalen gehoord over ODE Porto Wine House, maar die is heel klein en was bij onze poging helaas vol! Voor de lunch zijn er van die typische lokale toko’s. Het lijkt op een sportkantine, er staat een tv aan en alle lokale mensen eten er. Dat moet dus wel goed zijn! Zo wordt er overal de traditionele Francesinha geserveerd: een soort tosti met daartussen ook nog gehakt, ham, worst, steak (het houdt niet op) drijvend in tomatensaus met een eitje er bovenop. Het ziet er misschien niet appetijtelijk uit, maar je moet het een keer geproefd hebben! Let wel: hierna hoef je geen eten meer de rest van de dag. En houd je van vis? Ga dan vooral eens naar de wijk Matosinhos, waar oude Portugese mannetjes de barbecue voor de talloze restaurantjes bemannen. Wij aten bij O Lusitano, maar volgens mij kan het hier bijna niet fout gaan. Hier verschrans je je aan de heerlijkste kabeljauw, zeebaars, sardientjes of inktvisjes!

 

Lekker drinken
Porto staat natuurlijk ook bekend om de herkomst van..port! In de wijk/voorstad Vila Nova De Gaia vind je meer dan 50 verschillende porthuizen, zoals Sandeman, Calem, Croft, Kopke en Taylors, waar je rondleidingen kunt krijgen en natuurlijk port kunt proeven! Wist je dat er heel veel verschillende soorten port zijn? En dat er ook witte en rosé port bestaat? Na een tour door de portkelders wel!

 

Zon & zee
Porto ligt aan zee. Dat zou je in eerste instantie helemaal niet zeggen als je door het oude centrum loopt. Toch ben je met een fikse wandeling, of met het oude trammetje of de bus zo bij de zee. Wij waren er in januari en het was best fris en regenachtig, maar over het algemeen is het hier bijna het hele jaar door lekker weer! Vooral het najaar wordt aangeraden, dan is het nog lekker warm, de zee is op temperatuur en de druivenoogst begint!

 

Overnachten
Overnachten kan in Porto op veel verschillende plekken en met veel verschillende budgetten. Wij zaten, zonder verder op te scheppen, op het mooiste plekje van heel Porto. We zaten in een heerlijk appartement via Airbnb aan de rivier de Douro met uitzicht over Vila Nova de Gaia. Dat uitzicht! Wil je onbezorgd kunnen genieten van een rustige en ontspannen vakantie? Dan is een all-inclusive adults-only resort ook zeker een  mogelijkheid! Je hebt hier tal van hotels die alleen geschikt zijn voor volwassenen.

 

Via goede aanbiedingen zul je waarschijnlijk in de wat minder luxe hotels terecht komen die wat minder dicht in het centrum zitten, maar doordat overal goed vervoer is moet dat ook geen probleem zijn! Via Airbnb vind je overigens nog veel meer van dit soort leuke appartementen. Het voordeel daarvan is vaak dat je, als je wat langer gaat, ook zelf kunt koken en wat meer ruimte hebt. Maar de stad is natuurlijk ruim genoeg!