Het REUZENGEBERGTE in TSJECHIË verkennen vanuit Vakantiehuis Jivka


Het Reuzengebergte strekt zich uit van Noord- tot in Oost Bohemen. Het is vanaf Arnhem op ongeveer 880 km en via de Autobahnen snel bereikbaar. Het is een heerlijk gebied om te wandelen, fietsen, dorpjes en steden te bezoeken en activiteiten te ondernemen.

In de zomer en winter is het een populaire vakantiebestemming, waar het leven nog goedkoop is. Men eet en drinkt er in restaurants voor nog geen 8 Euro per persoon. De Tsjechen zelf vinden uit eten gaan goedkoop en dat zegt wel wat.
Wat betreft het gebied: De Snezka is de hoogste berg, met haar 1602 meter. In het Reuzengebergte zijn vele mogelijkheden voor elke vakantieganger. Er zijn prachtige oude steden en dorpen. Ruim voorhanden zijn mogelijkheden tot wandelen, fietsen, zwemmen, vissen, paardrijden, tennis, minigolf, ski, langlaufen.
Het Reuzengebergte is uitstekend op toerisme ingesteld, maar de grote drukte die u in vele andere landen ziet, komt u hier gelukkig niet tegen. Er is hier nog voldoende echte ruimte en frisse lucht. Met Duits en Engels kunt u zich bij de lokale bevolking meestal heel goed verstaanbaar maken. En anders hebt u uw handen en voeten nog..

REUZENGEBERGTE en OOST-BOHEMEN
Adrspach, met haar beroemde, zeer grillige en verbazingwekkende rotsformaties. U kunt er tussen de rotsen lopen, ze beklimmen en een boottochtje maken.
Broumov: heeft een mooi Benedictijnenklooster, fortificaties en huizen uit de Renaissance. Ook vindt u daar het Broumov natuurpark en Broumovské Steny (wanden van Broumov, rotspartijen).
Dvur Kralove nad Labem: grootste zoo-safari van Tsjechie. Heel mooi en kost bijna niks. Zeer een bezoek waard !
Harrachov: daar is de glasfabriek waar toeristen graag een kijkje nemen.
Hradec Kralove (=Koniggratz) : historisch centrum met huizen uit de Middeleeuwen. Heilige Geestkerk uit 1307, bisschoppelijk paleis uit 1709, Galerie Moderniho Umeni met moderne Tsjechische kunst. Ook ziet u er oude fortificaties.
Hradec u Nechanic: een prachtig kasteel.
Janske Lazne: een fraaie kabelbaan naar de top van de Cerna Hora (de Zwarte berg) op 12 99 meter hoogte. Tevens is er een beroemd kuuroord.
Jaromer: 11 e eeuw. 15 e eeuwse kerk van St.Nicolaas, vesting. Jaromer met haar rechthoekige stratenplan, gebaseerd op de Romeinse legerkampen, en de ring van verdedigingswerken, waarvan een deel onder de grond is gebouwd.
Jicin: heeft een mooi kasteel (1624) , St. Jacobskerk, mooi marktplein.
Jivka Vernerovice: iets zuid-west van de stad Trutnov.Hier ziet u originele “roubenka’s”, de voor het Reuzengebergte zo kenmerkende huizen met hun balken. Een mooi voorbeeld is de roubenka Jivka aan de beek Drevic . Ook is er in dit dorp een klein “western-town” compleet met saloon nagebouwd. U kunt even een kijkje nemen via Vakantiehuis JIVKA . U vindt het hier: www.reuzengebergte.net .
Josefov: is een vestingstad.
Kost: ook hier een fraai kasteel, 14 e eeuw, met laat-gothische kunst.
Kuks: met haar complex van barokke architectuur en beeldhouwkunst. Prachtig.
Mlade Buky: een mooie golfcourse voor de liefhebber.
Nachod: de mooie Laurenskerk en er is tevens een te bezoeken renaissanceslot.
Nove Mesto nad Metuji:kasteel.
Roskosmeer: watersport met zwemmen, roeien, zeilen etc.
Snezka: 1602 meter, kabelbaan. Deze is ook ’s zomers te bezoeken. U gaat met de kabelbaan helemaal naar de top en staat op de grens van Tsjechië en Polen.
Spindleruv Mlyn: u vindt er een grote kabelbaan, die ook ’s zomers geopend is om naar de top te gaan. Voor de senior-durfals: paragliding, rodelbaan.
Teplice nad Metuji: rotsformaties, uitgebreide wandelingen zijn er mogelijk.
Trutnov: leuke stad van zo’n 30.00 inwoners. Groot zwembad, marktplein, oude gebouwen. Hier bij Trutnov vond een grote slag plaats tussen Pruisen en Oostenrijk. Er zijn de nodige herdenkingsplekken.
Turnov: de vindplaats van amethyst en agaat: edelsteenindustrie, museum.
Vrchlabi: u kunt veel te weten komen over het Reuzengebergte in het Krkonose-museum. Ook kunt u vanuit Vrchlabi een rondvlucht maken.

TUSSEN NOORD- en OOST-BOHEMEN

Het Adelaarsgebergte, is een 50 km. lange bergketen langs de Poolse grens met haar natuurreservaten- en monumenten. Het is een middelgebergte met toppen die boven de 1000 meter uitstijgen. Het ligt op geringe afstand ten Zuid-Oosten van oost-Bohemen, goed bereikbaar.

NOORD-BOHEMEN
Bezdez: kasteel (9-18 u, ma gesloten), is een nationaal monument: is nog zoals het gebouwd is.
Decin: rots Pastyrska stena met kleine dierentuin , te bereiken met trappen en lift. Rozentuin bij het kasteel.
Duchcov: kasteel Waldstein (met museum en mooie tuin) waar Casanova zijn laatste jaren sleet.
Frydlant: kasteel van Albrecht von Wallenstein, 55 vertrekken, rondleiding. (9-17 u, maandag gesloten.
Liberec: Noord-Boheems museum met textiel- en glas te kijk staat ( 9-17 u, maandag dicht), stadhuis in Vlaamse renaissancestijl, Antoniuskerk, Heilige Kruiskerk, de oudste dierentuin van het land (8-18 u), park met botanische tuin met orchideen-collectie. Renaissanceslot aan de Gutenbergova , met duizenden glazen producten (ook te koop). Kabellift naar bergtop Jested op 1020 meter.
Litomerice: nauwe straatjes en oude gebouwen, prachtig plein en raadhuis en stedelijk museum, Allerheiligenkerk uit 13 e eeuw.
Novy Bor: glasmuseum (9-12 en 13-16 u, ma gesloten).
Osek: een van de grootste kloosters (1199) van Noord-Bohemen.
Teplice: kuuroord, kasteel, museum.
Terezin: (Theresienstadt) politieke gevangenis en doorgangskamp (150.000) in W.O.II met vesting en crematorium; indrukwekkend !
Usti: kasteel Strekov (1319), 3 km buiten de stad.
Zakupy: kasteel (9-17 u, ma gesloten) met rondleidin.
Zahradky: bij het Nove Zamkymeer, een reservaat voor vogels.